No. Medicaid work requirements do not apply to caregivers who are also disabled.
These caregivers have two separate protections: one as a family caregiver and one as a disabled person. The federal rule is called a community engagement requirement. It makes certain adults complete work, school, training, or community service to keep Medicaid.
Medical information disclaimer: This article is for general educational purposes only and does not provide medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a physician or other qualified health professional about symptoms, medications, tests, or treatment decisions.
Official resources:
- Register through CMS’s official page — Use this page to review requirements and register directly.
- Read the official guidance from Specialneeds — Use this primary source to verify the official guidance.
Table of Contents
- Who must meet the 80-hour rule?
- Why does dementia caregiving qualify?
- Does caring for an older adult count?
- What if the caregiver is also disabled?
- What must you still do?
Who must meet the 80-hour rule?
The rule applies only to a narrow group. It covers non-pregnant adults ages 19-64 in the Medicaid adult or expansion group who are not enrolled in Medicare, according to the Centers for Medicare & Medicaid Services CMS fact sheet.
Those adults must complete 80 hours per month of work, education, training, or community service. Congress created the requirement in Public Law 119-21, signed July 4, 2025. The Centers for Medicare & Medicaid Services issued interim rule CMS-2454-IFC on June 1, 2026, with state implementation generally by January 1, 2027.
Why does dementia caregiving qualify?
A parent, guardian, caretaker relative, or family caregiver of a dependent child under age 14 or of a person with a disability is expressly exempt as a specified excluded individual. Dementia that substantially limits daily life, memory, thinking, or self-care can meet that disability test.
The disability test uses the Americans with Disabilities Act standard, reported by SpecialNeeds.com ADA definition analysis. That means a physical or mental impairment that substantially limits major life activities. It does not require a Social Security disability decision.
Does caring for an older adult count?
Yes. The disabled-person branch has no age cap. Caring for a disabled adult of any age qualifies on the same footing as caring for a young child.
This matters for dementia families. A daughter caring for a mother with moderate Alzheimer's, a husband caring for a wife with vascular dementia, and a sibling caring for a brother with frontotemporal dementia can all qualify. The key is caregiver status for a person with a disability, not the person's age.
What if the caregiver is also disabled?
The caregiver has a second, independent protection. The Centers for Medicare & Medicaid Services separately exempts individuals who are disabled or medically frail, a group analyzed by KFF medical frailty analysis. That group includes blindness or disability, substance-use disorder, disabling mental disorder, and other special medical needs.
That second path was simplified by a court ruling. The agency had asked medically frail people to prove both a qualifying condition and reduced work ability, but Judge Richard Stearns vacated that added proof hurdle on Oct. 29, 2026. Ask your state Medicaid office which proof form it now uses.
What must you still do?
Excluded means community engagement is not a condition of eligibility under 42 CFR 435.554(c)(3). You do not lose coverage for missing the 80 hours once an exclusion applies. You must still verify your status under your state's process, and steps vary by state:.
- Identify which exclusion fits you: caregiver, disabled or medically frail, or both.
- Keep proof of caregiving, such as a care plan, doctor letter, or guardianship papers.
- Keep proof of your own condition, such as clinic records or disability paperwork.
- Respond to state renewal letters on time and keep copies.





